HMI-programmering
Denne uken startet jeg med langkjøring, resten av klassen lærte da om ventiler og frekvensomformere. De startet også å se på HMI-programering. Alt dette lærte jeg meg fort neste dag.
Vi var oppe i klasserommet til 3AUA og fikk i oppgave å lage et HMI-program til motoranleggene i klasserommet. Det skulle være en enkel start/stopp motorstyring. Oppgaven var å lage så mye "snacks" som mulig i programmet, som feilmeldinger, passord og informasjon fra anlegget.
Programeringsverktøyet vi brukte heter E-Designer, det var veldig lett og oversiktelig å bruke. Programmet hadde en del funksjoner, men jeg var ikke helt fornøyd med noen av knappene som var i programmet, men det så ut som det var en mulighet å legge inn egene knapper(bilder).
Her er en del av programmet mitt:
Slik ser skjermen ut når vi programerer det i E-designer. Rundt har vi menyer med forskjellige kanpper, funksjoner og forskjellige "blocks".
Senere i uka lærte vi om kalibrering. Vi hadde Jan Helge som lærte oss å lage et kalibrerings skjema i excel. Det som er genialt med det er at vi kan få arket til å regne ut det vi vil av seg selv. Vi fant noen fiffi formler som fungerte, dermed lagde excel en graf som viste avik/feil.
Måleomformer
Tilslutt denne uka lærte vi om måleomformere. Vi brukte et PT100 element til å måle temperatur fra 0-100 grader Celsius. Vi hadde kokende vann og snø for å måle temperatur. Vi koblet opp en alarm som vi programerte til å ule når det var 10 grader celsius over setpunktet. Det omformeren gjør er å gjøre om det resetive signalet til et strømsignal på 4-20mA. Dette signalet skal videre til en regulator som da regulerer på pådragsorganet.
Bildet er litt uklart, men det viser i hvertfall hvordan det så ut. Displayet som er på omformeren er bare på når vi programerer den. Displayet kan bli tatt av, da tar omformeren enda mindre plass. Noe som gjlr dette veldig smart er at du kun trenger et display for å programere mange omformere. Det gjør igjen at man sparer penger!
Det var ikke så mye å koble opp, men jeg syntes fortsatt at det er viktig å koble det opp fint. Derfor brukte jeg kanalen så mye som mulig og prøvde å legge opp rette lednings strekk. Det blir veldig mye lettere å feilsøke med en gang man har litt orden.
-Frederik Andersen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar