I dag drev vi med måling ute i garasjen og dokumentasjon. Vi hadde Richard Welhaven i dag også. Richard delte klassen i to deler, sånn at vi ikke var for mange ute i garasjen å målte samtidig. Den gruppa som ikke var å målte, satt inne i klasserommet med oppgaver som omhandlet samme tema.
Jeg var i den første gruppa som var ute å målte. Vi startet med å måle jordkontinuitet, det vi gjorde da var å finne fram en lang leder, målte den sånn at eurotesteren ikke skulle ta med den i måleresultatet. Vi koblet den lange lederen inn på jord i sikringsskapet og målte på jord med eurotesteren. Når vi måler kontinuiteten sjekker vi at lederen er hel, vi måler også om jordlederen er bra nok. Måleverdien skal ikke overstrige 1Ω.
![]() |
Bilde: sikringskapet(jord tilkoblet nederst til venstre) |
Etter vi hadde målt jordkontinuitet på alle fasene, så startet vi med isolasjonsmåling også kaldt megging. Grunnen til at megging blir kalt megging, kommer av at det måles i mega ohm. Når vi megger måler vi isolasjons evnen til kabelen. Måleresultatet skal være over 1 mega ohm, men i nyere anlegg så er verdien mye høyere hvis alt er korrekt. Vi målte 30MΩ på alle fasene vi megga.
![]() |
Bilde: Megging, tegnet i paint. |
Vi målte kortsluttnings strømmer. Det er viktig for å passe på at sikringen løser ut ved en kortsluttning. Vi målte også spenning(som ikke akkurat er så avansert). Vi testet jordfeilbryterne med eurotesteren, vi sjekket ved hvilken strøm de løste ut(i mA) og hvor fort(i ms). Til slutt hadde vi en visuell kontroll, det ente med at vi skrudde til noen kontakter som var løse.
Jeg, Truls og Espen gikk også inn i A-bygget for å måle litt, der fikk vi måle i Aulaen.
![]() |
Bilde: Truls og Espen i aksjon med Eurotester. |
På slutten av dagen skulle den andre gruppa ut å måle, da satt vi å gjorde oppgaver som omhandlet det vi nettopp hadde drevet med.
Det har vert en veldig lærerik dag! Det jeg har lært i dag kommer jeg garantert til å ha god nytte av i fremtiden.
-Frederik Andersen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar