Fremgang
Vi jobber oss sakte men sikkert fremover med transportbåndet. Det er mye dokumentasjon som må til for å få koblet. Dette begynner heldigvis å bli mer og mer ferdig. Her ser du en arangementtegning som har hjulpet oss mye når vi koblet. Dette er den første versjonen av tegningen, nå er det en god del mer på den, men fortsatt samme "design".
Det tegningen hovedsakelig hjelper oss med er: hvilken kabel skal hvor, hva er den koblet til og ikke minst hvor mange ledere har kabelen. Det hjelper meg igjen med å lage en rekkeklemme tabell på hvordan det skal kobles sammen. Tegningene er ikke helt ferdige, men jeg vet nok til å kunne lage en rekkeklemmetabell så vi får kobet ferdig luftskapet og koblingskapet (se på arrengementtegning, så ser du hva som er hva). Her er deler av rekkeklemmetabellen, hovedsakelig det som går inn i koblingskapet.
Som du ser blir den laget i excel, ikke word. Hva er lærdommen i det? Bruk riktig verktøy, også elektronisk! Da funker alt mye bedre.
Jeg har også en styrestrøms tegning, men har bestemt meg å utvide den med flere ark, så det blir mer oversiktelig.
Kobling
Vi har begynt å bygge selve kontrollpanelet. For å få en ide på hvordan vi skulle gjøre dette, gikk vi opp på 3AUA og så på deres kontrollpanel (de har en lignende modell). De har en del ting som vi ikke trenger, men vi ser sånn någe lunde hvordan vi må gjøre det med plassen. I kontrollpanelet skal vi ha blant annet: sikringer, PSU, kontaktor, sikkerhetsrele, HMI, nødstopp, resetbryter. På bildet ser du hvordan 3AUA har gjort det.
Planen var egentlig å ha frekvensomformeren inni kontrollpanelet også, men på grunn av støy som oppstår ved bruk av en frekvensomformer, fant vi ut at den skulle plaseres lokalt ute i anlegget. Mellom motoren og frekvensomformeren er det viktig at det brukes skjermet kabel. Hvis ikke vil det oppstå elektromagnetisk støy, som igjen kan påvirke det andre utstyret som er brukt.
Jeg skulle egentlig hatt en EMC plate å koble skjermen på kabelen på, men det hadde vi ikke, så det ble en alternativ løsning. Løsningen ble faktisk ganske bra.
Som bildet viser er skjermen trukket tilbake over kabelen, så festet i frekvensomformeren. Lederen W1,V1 og U1 er koblet med så kort strekk som mulig, for å unngå støy.
Inni boksen kan det bli ganske varmt, på grunn av frekvensomformeren. Dette løste vi med å borre luftehull lokket til boksen. Jeg målte opp nøyaktig avstand, så det ble mest mulig estetisk.
Det er hull i topp og bunn av boksen. Forhåpentligvis vil det holde. Motoren trekker ikke så store strømmer, så det burde gå greit. Hovedstrømmen til frekvensomformeren kommer direkte fra kontrollpanelet. Det er kun styring fra koblingsskapet.
Her ser du hvordan resultatet ble med frekvensomformeren og en sikkerhetsbryter montert lokalt ute på anlegget(med lokk på).
Det ser kanskje ikke ut som om det er så veldig mye gjort på anlegget, men det ligger faktisk utrolig mye jobb bak alt sammen. Hver eneste lille kabel som må trekkes tar faktisk litt tid. Hvert eneste lille hull som er borret tar tid. Tenk over det nestegang du ser på noe.
Til slutt - Generellt
På torsdagen arbeidet vi med oppgaver, fordi vi bare hadde en time automasjon. Fredag hadde vi ikke noe automasjon, på grunn av prøve eksamen i Norsk.
Vi har startet med noe veldig koselig i klassen denne uka, JULEKALENDER! Den som fikk gave først var Emil. Her ser du han åpner pakken ivrig(alle var spendte).
Han fikk en laserpenn.
Har jeg lært noe spesiellt denne uka? Ja! Jeg gjorde feil med jordingen til frekvesomformeren første forsøk. Så jeg har lært hvordan man skal jorde og hvorfor. Vi fikk komponenter denne uka, så jeg har også lært hvordan et sikkerhetsrele fingerer. Syntes det finnes mange løsninger på et sikkerhetsrele jeg kunne laget selv, men man må jo følge europeisk standard. Ting skal være 100% sikkert, gjerne på en måte som er felles for alle.
Helt til slutt. Etter å ha fått vurdering av bloggen, velger jeg å fjerne reklamen. Det kan hende jeg gjør noen andre endringer etterhvert også. Time will show.
-Frederik Andersen